A légúti betegségekről

A tüdő légzőszervrendszerünk egyik legfontosabb része. Egészséges működése elengedhetetlen az élethez, hiszen testünk minden sejtjének szüksége van oxigénre. Ez az érzékeny és összetett szervet a mai világban egyre több káros hatás érheti. Nemcsak a dohányzó, vagy egészségtelen munkát végző embereket, de a biciklistákat, a szmogos, szennyezett levegőn rendszeresen futókat vagy sétálókat is veszélyeztetheti, ha káros részecskék, gázok kerülnek a tüdejükbe. A dohányzáson és a légszennyezettségen kívül baktériumok is megtámadhatják a tüdőt, ezek is komoly betegségeket okozhatnak. Életvitelünk több generációra van hatással: epigenetikai vizsgálatok bizonyították, hogy egy dohányzó ember még az unokáira is örökíthet káros hatásokat.

Számos tüdő- és légúti betegséggel kell szembe szállnunk, hogy megőrizzük egészségünket. A tüdő- és légúti rendszer megbetegedéseire különböző tünetek jellemzőek.

Tünetek, amelyekre figyelni kell: nehézlégzés, fokozott nyáktermelés és bőséges köpetürítés; fizikai aktivitás esetén zihálás, majd légszomj, idült köhögés, vér felköhögése, tartós mellkasi vagy hátfájdalom. Ha bármelyiket tapasztalja magán, forduljon minél hamarabb orvoshoz. Ha bárkin a környezetében észrevesz hasonló tüneteket, érdemes esetleg udvariasan felhívni rá a figyelmét, hogy légzőszervi betegségben szenvedhet.

Milyen betegségekkel foglalkozik a tüdőgyógyászat?

 • asztma
 • COPD
 • dohányzás leszoktatás
 • allergia
 • interstitialis tüdőbetegségek, pl. tüdőfibrosis
 • immunológiai betegség, tüdőérintettséggel
 • tüdőgyulladás
 • tüdődaganat
 • munkahelyi ártalmak okozta tüdőbetegségek
 • környezetszennyezés okozta légúti betegségek
 • tüdőembólia
 • dohányzás
 • krónikus köhögés
 • légzőizmok betegségei

COPD – Krónikus obstruktív tüdőbetegség

A COPD Magyarországon immáron népbetegséggé vált, mintegy hatszázezren szenvednek a betegség enyhébb vagy súlyosabb formájában. A sok szenvedést okozó, állandósult betegség lefolyása során a tüdő kapacitása fokozatosan elfogy, a beteg pedig ettől állandó fulladásos állapotba kerülhet. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy a beteg egyszerűen nem kap levegőt. Ez a tünet pedig, akár köhögés előzte meg, akár hirtelen lép fel – pánikot okoz, hosszú távon szorongást, depressziót eredményez. Sok beteg beszámolója szerint olyan érzés ez, mintha egy óriási elefánt ráült a mellkasára, és nem is akar onnan leszállni. Hiába kapkod levegő után, fullad. A betegség gyakran fordul elő szív és érrendszeri, vagy egyéb társbetegségekkel. 

Vannak, akik kórosan lefogynak, hogy kisebb kapacitású tüdejük is bírja, mások a mozgáshiány miatt, a lakásba szorulástól meghíznak. Szerencsére az orvosok egyre jobban ismerik ezt a betegséget és a folyamatos felvilágosító kampányok, vagy épp az állandósuló problémás légzési tünetek sokakat rávesznek, hogy kivizsgáltassák magukat. Vannak azonban olyanok, akik ezzel a problémával küzdenek, bezárkóznak, és izolálódnak, ami további, akár pszichés problémákat okoz. Az, hogy valaki kerekes székkel közlekedik, mára elfogadott dolog az emberek körében, az azonban, hogy valaki oxigénpalackkal járjon az utcán, még mindig sajnos szokatlannak számít. Pedig sok esetben a betegség előrehaladottsága megkívánná. Léteznek már utcai viseletre szánt, mindössze 4-5 kilós oxigénpalackok is, ezek azért hasznosak, mert mobilitást biztosít a betegeknek, így nem kell négy fal között leélniük az életüket. Jó hír, hogy a COPD nemcsak kezelhető és szinten tartható, de meg is előzhető.

Asztma

Az asztma a légutak egyik, gyakori krónikus gyulladásos betegsége. Egyik legtipikusabb jele a légutak visszafordíthatatlan elzáródása, a hörgőgörcs. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza, ami miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni. Enyhének tekinthető még az az állapot, amikor a légzésprobléma csak néhány percre jelentkezik, majd a légzés helyreáll magától. Súlyosabb esetben mindez elhúzódhat, az ilyen rosszulléteket nevezzük asztmás rohamnak. Az asztma tünetei jelentősen felerősödhetnek a levegőben szálló pollenek és egyéb irritáló ingerlő anyagok jelenléte esetén. Amennyiben Önnek allergiás asztmája van, minden egyes allergénnel való találkozás súlyosbíthatja állapotát.

Interstitisalis tüdőbetegségek, tüdőfibrosis

A nehézlégzés oka ezekben a betegségekben, a tüdő szövetének olyan károsodása, ami megakadályozza azt, hogy a tüdő az igénybevételhez képest megfelelő mértékben táguljon ki. Fokozatosan egyre csekélyebb terhelés is már nehézlégzést és oxigénhiányt okoz. Ilyen betegség kialakulhat a tüdő önálló betegsége esetén és gyakran jelentkezik más egyéb, főleg immunológiai betegség részjelenségeként. Ezen betegségek korántsem olyan ritkák, mint korábban gondoltuk.

Leggyakoribb ilyen betegségek:

 • sarcoidosis
 • idiopathias interstitialis tüdőbetegségek
 • Churg-Strauss szindróma
 • egyéb, kisebb, ritkább betegségek

Ezen betegségeket centrumokban kezelik, mert egyre több betegségre létezik kiváló, gyógyszeres kezelés. Az InspiroMed segíteni tud abban, hogy olyan centrumokba irányítja pácienseit, ahol ezeket a ritka betegségeket a lehető legmagasabb színvonalon látják el.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy rheumatoid arthritis, polymyositis illetve más nagy immunológia kórképek esetén lehet a dyspnoe fontos vagy bevezető tünet is.

Bejelentkezés

Tájékoztatjuk Önöket, hogy COVID tesztelésre telefonon, e-mailen, Facebook oldalon (Messengeren) keresztül nem fogadunk időpont foglalásokat. Kérjük, az alábbi gombra kattintva használja kényelmes, online foglalási rendszerünket!

Bejelentkezését követően, kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot a szükséges tájékoztatás, az igények pontosítása, és az időpont véglegesítése érdekében.

+36 70 771 71 88

Az InsiroMed Kft. felhívja figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése során felvételre kerülő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és a Társaság Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglaltaknak megfelelően kezeli.

Mobilszám

Cím

1125 Budapest, Virányos út 23/d.

Partnereink

              

KORONAVÍRUS TESZTELÉSI LEHETŐSÉGEK

az elérhető legjobb árakon!

Minden igénynek megfelelő,
nagy pontosságú, bizonyított