Mit vizsgálunk, hogyan vizsgáljuk?

Az alábbiakban összegeztük a COVID-19 tesztek alkalmával használatos fontos meghatározások jelentését.

Antigén – a vírus „támadó fegyvere”. A vírus fehérjéje, amely a légúti nyálkahártyához kötődik.

Antitest – a szervezet „védekező fegyvere”, szintén fehérje, amely a fehérvérsejtekben keletkezik.

ELISA teszt – Neve az enzimhez kötött ellenanyag-vizsgálat kifejezésből adódik, a szervezet védekezésének kimutatására alkalmas szerológiai teszt, pontosan megmutatja a vizsgált antitestek koncentrációját a vérben.

Az Immunglobulinok kulcsszerepet játszanak a szervezet immunrendszerében. Olyan fehérjék, amelyeket immunsejtek, az úgynevezett plazmasejtek termelnek. Baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok, illetve a szervezet által káros antigénként felismert anyagok megjelenésére válaszul termelődnek. 

  • IgA – vérben, nyálban, könnyben, a légutak és a gyomor-bélrendszer által termelt nedvekben és az anyatejben található meg, biztosítja a fertőzések elleni védelmet a szervezet nyálkahártya felületein.
  • IgM – a szervezet fertőzés esetén először IgM antitesteket termel, amelyek rövid távú védelmet nyújtanak. Szintjük néhány hétig folyamatosan emelkedik, majd az IgG termelés megindulásával csökken.
  • IgG – Szintén fertőzéskor termelődik, ez az immunglobulin biztosítja a fertőzések elleni hosszú távú védelmet, megakadályozza az újrafertőződést. Szintje néhány héttel a fertőzés kezdete után kezd emelkedni és hosszú távon jelen van szervezetünkben.

PCR (polimeráz láncreakció) – molekuláris mikrobiológiai vizsgálat, amely fertőző betegségek gyors, pontos diagnosztizálását teszi lehetővé a kórokozó genetikai állománya alapján, még a tünetek megjelenése előtt.

Szerológia – A szervezetben kórokozók hatására termelődő ellenanyagok kimutatásával akut és krónikus fertőzések jelenlétét és hátterét lehet vizsgálni.