Az alvásbetegségekről

Életünk jelentős részét töltjük alvással. Ez nem szükséges rossz, hanem záloga a nyugodt, kiegyensúlyozott és egészséges életnek. A helyes ritmus, az egyéniségünkre szabott, alvásszokások képessé tesznek minket arra, hogy napközben tudjunk koncentrálni, hangulatunk ne ingadozzon és a munka során is helyt tudjunk állni. Az alváshiány ugyanakkor súlyos betegségekhez, az életminőség romlásához, testsúlynövekedéshez és szélsőséges esetben saját és mások életének veszélyeztetéséhez is vezethet. Az alvás leginkább a világgal való kapcsolatunkat rendezi idegélettani, és pszichológiai szempontból. Éberségünk sérülése, álmosságot, pszichés bizonytalanságot, mentális diszkomfortot, a koncentrációképesség csökkenését és számos szociális problémát okozhat. Az egészséges alvás feltölti a szervezetet és a boldog élet része. A megfelelő alvás éppen annyira része az egészséges életmódnak, mint a testmozgás és a helyes táplálkozás.

Az alvás- ébrenlét betegségek tünetei

Hangos horkolás, nappali álmosság, reggeli fejfájás, nehezített elalvás, depresszió, testsúlynövekedés, fulladásérzés alvás közben, éjszakai mocorgó alvás, alvás közbeni lábrugdalás, magas vérnyomás, csökkenő szexuális érdeklődés, nyugtalan alvás, izomfájdalom és gyengeség, nem kellően pihentető alvás.

A jól felépített alvás erősíti az immunrendszert, gyógyítja és regenerálja a szervezetet, javítja a fizikai terhelhetőséget, a tanulási képességet és erősíti a memóriát. Ezen kívül a szociális kapcsolatrendszerünket rendben tartja, segít, hogy kiegyensúlyozott érzelmi életünk legyen, a jóérzésre való fogékonyságot növeli és jól kialudt állapotban optimistábbak is vagyunk. Ezzel szemben a jól felépített alvás hiánya növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, a neurológiai problémák és a nappali aluszékonyság kialakulását, a stroke rizikóját. A nem eleget alvó ember kapcsolatai sérülékennyé válnak, szorong és depresszió alakulhat ki nála, de növeli az elhízás és a diabetes rizikóját is. A nem alvás balesetveszélyes is, mert ebben az állapotban növekszik az autóbalesetek és az elalvásos balesetek száma.

A leggyakoribb alvás-ébrenlét betegségek

Alvási apnoe (légzéskimaradás)

Alvási apnoenak azt nevezzük, amikor alvás közben egy időre, vissza-visszatérően leáll a légzés és ennek következtében oxigénhiány lép fel. A beteg erre felriad, akár öntudatlanul is, hogy visszaállíthassa az ébrenléti légzésritmusát és oxigén szintjét. A jelenségnek két formája létezik. Az egyik a Magyarországon sok tízezer embert érintő, úgynevezett obstruktív alvási apnoe szindróma. Ilyenkor az izmok ellazulása következtében a felső légút beszűkül vagy összezáródik. Emiatt a légzőizmok mozgása felborul, mert erővel próbál védekezni a szervezet a lezárt légutak ellen. Végül azonban a rövid felriadás helyreállítja az ébrenléti izomtónust és a levegő hatalmas hangos horkantás közben jut be a tüdőbe.

 

Az alvási apnoe másik formája a centralis apnoe. Ez is visszatérő légzésleállásokat mutat, azonban szemben az előbbivel ilyenkor nem történnek hiábavaló, szinkronizálatlan légzőmozgások, hanem a légzésleállással egyidőben a légzőizmok működése is lecsökken vagy megáll, ezzel okozva a szervezetben oxigénhiányt. (Ez a jelenség általában következményként lép fel szívbetegségekben, központi idegrendszeri kórképekben, krónikus légzési elégtelenségben, izom- és izomsorvadásos betegségekben valamint a mellkasfal deformitásaival járó betegségek részjelenségeként jelentkezik. )

Az alvási apnoe mindkét formájánál a személyre szóló lélegeztetés oldja meg a problémát. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy szerencsés emberekként a XXI. században élünk, amikor már sok betegség megelőzhető, kordában tartható vagy gyógyítható. Az alvás alatti légzészavarok azok a betegségek, melyeknek kezelése mára megoldottnak tekinthető. A kutatások mára már inkább a kezelés egyszerűsítését tűzték ki célul.

Bővebben >>

El- és átalvási nehézségek (insomnia)

Egyre több ember számára gyakori probléma, hogy nem tudja kipihenni magát. Nem azért, mert nem fekszik le időben, hanem azért, mert nem sikerül elaludnia, vagy átaludnia az éjszakát. Azon kívül, hogy kellemetlen élmény, a kialvatlanság komoly bélyeget hagy másnapunkon koncentrációzavar, kedélyromlás lép fel. A jelenség tarthat néhány napig pl. vizsga, ismeretlen helyen való alvás vagy egy nagyobb feladat esetén. Ilyenkor a jelenség nem kóros. Gyötrő és kellemetlenné válhat nehéz élethelyzetekben tartósulva pl. gyász, válás esetén. Gyakorta azonban hónapokig, évekig is fennállhat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy szakember lássa a pácienst. Számtalan nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelés áll a gyógyító szakemberek rendelkezésre.

Bővebben >>

Bejelentkezés

Bejelentkezéshez töltse ki az űrlapot,
vagy hívja a +36 70 771 71 88 telefonszámot!

Bejelentkezését követően, kollégáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot a szükséges tájékoztatás, az igények pontosítása, és az időpont véglegesítése érdekében.

Az InsiroMed Kft. felhívja figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése során felvételre kerülő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és a Társaság Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglaltaknak megfelelően kezeli.

Budapest

1027 Budapest, Vitéz utca 9. Fszt 2.

Debrecen

4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 10.

Partnereink