INSPIROMED DEBRECEN

SZOLGÁLTATÁSOK

HORKOLÁS ÉS ALVÁSMEDICINA

OTTHONI ALVÁSDIAGNOSZTIKA

POLYSOMNOGRÁFIÁS BENTALVÁSOS, KLINIKAI ALVÁSVIZSGÁLAT

JOGOSÍTVÁNY MEGÚJÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES KOMPLEX ALVÁSDIAGNOSZTIKA

LÉGSÍN BEÁLLÍTÁS, TITRÁLÁS (CPAP/BPAP)

HELYSZÍN

Cím: 4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 10.

MIKOR JAVASOLT MŰSZERES ALVÁSVIZSGÁLAT?

ha horkol

észrevétlen éjszakai légzéskimaradása van

éjszaka izzad

alvása nyugtalan, töredezett (sokat forgolódik)

éjszaka többször kell WC-re mennie

reggel fáradtan ébred

nappal aluszékonyságot tapasztal (pl.: ülve könnyen elalszik)

krónikusan fáradt

úrvezetői (B kategóriás) vagy hivatásos jogosítvány meghosszabbítása előtt

memóriája/koncentrációja csökkent

túlsúlyos

már kezelésre szoruló betegségei vannak: fejfájás, magasvérnyomás, szívritmuszavar, fulladás, impotencia/libidó csökkenés, szívinfarktus, agyinfarktus

aluszékonysági teszt nappali aluszékonyságot igazolt

alvási apnoe szűrőtesztje pozitív

Ön bármely más okból szeretne tesztet végeztetni és nem áll fenn kizáró ok

HOGYAN ZAJLIK AZ OTTHONI ALVÁSDIAGNOSZTIKA?

A műszeres vizsgálat a beteg saját otthonában történik.

A vizsgálat egyéjszakás, fájdalommentes, gyors, egyszerű, megbízható!

 • A beteg kap egy hordozható készüléket, melyet beállítunk, és egyszerű használatát megmutatjuk.
 • Ezt követően a készüléket otthon, lefekvés előtt kell felszerelni, és a felvételt elindítani.
 • Alvásvizsgálat során alvás közben, 6-7 órán keresztül figyeljük az alvászavarban szenvedő betegek paramétereit:
  • horkolást,
  • orr- és szájlégzés,
   mellkasi légzést,
  • szívritmust,
  • a test oxigén ellátottságát, és
  • a testpozíciót.
 • A vizsgálat a szervezet számára megterheléssel nem jár, viselése kezdetben szokatlan lehet.
 • A vizsgálat korlátozással nem jár, sem az esti szokásokra (pl. étkezés), sem az alvásra vonatkozóan.

A műszer segítségével ki tudjuk szűrni a további kezelést igénylő, alvásfüggő légzészavarban (alvási apnoe), vagy más néven alvás során jelentkező légút elzáródásban szenvedő betegeket, és elindíthatjuk a kezelésüket.

ALVÁSBETEGSÉGEKRŐL

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a normál mennyiségű és minőségű alvás. Életünk kb. egyharmad részét töltjük alvással, és az emberek legalább 2/3-a szenved alvászavarban. A tudomány jelenleg 80-nál is több, különböző alvászavar különít el, az elalvási panaszoktól kezdődően, az alvajáráson keresztül, az alvás közben jelentkező légzéskimaradásig (alvási apnoe).

Mivel az alvás közben jelentkező tünetek döntően nem okoznak problémát a beteg számára, általában már csak akkor fordulnak szakemberhez, ha nappali panaszt (pl. gyakori álmosság, ingerlékenység memória/koncentráció csökkenés) tapasztalnak, vagy gyógyszeres kezelést igénylő betegség alakul ki (magasvérnyomás, szívritmuszavar, infarktus).

Pedig már az elsőként megjelenő éjszakai tünetek (pl. horkolás, légzéskimaradás, izzadás, töredezett alvás) esetén, egy egyszerű, otthonában elvégezhető éjszakai műszeres vizsgálattal könnyen kiszűrhetők és időben kezelhetők a betegségek.

BENTALVÁSOS POLYSOMNOGRÁFIÁS VIZSGÁLAT

Ezen eljárás során az alvás minőségét, összetettségét a légzés és a szív paraméterei mellett vizsgáljuk. Ennek segítségével pontosan beazonosítható, hogy a beteg alvásstruktúrája rendezett-e. A megfigyelés alkalmas arra, hogy differenciáljon a nappali aluszékonyságot okozó kórképek között, illetve amennyiben kétség merül fel, ezzel igazolható a lélegeztetés mellett elért egészséges alvásstruktúra.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során 2 db EEG csatorna mellett, EMG, EOG, valamint vér oxigénszint, légzőmozgás, szívfrekvencia, légáramlás vizsgálat és végtagi mozgásérzékelés történik.
A vizsgálatot a 13/1992-es gépjárművezetésről szóló rendelet illetve az EMMI A felnőttkori légzészavarok ellátásáról szóló 2017. eu.k szakmai irányelv szerint végezzük és minden esetben alvástechnikus végzi és szomnológus értékeli ki.
Ez a vizsgálat minden esetben intézetünkben történik.

HORKOLÁS

Ha az alábbi kérdések körül legalább egyre igennel válaszol, akkor mielőbb vizsgáltassa ki magát!

Horkol? Másodpercekig nem vesz levegőt? Fáradtan ébred? Nappal ülve elalszik?

Az alvás során jelentkező horkolás, fulladás vagy légzéskimaradás nemcsak a környezete életét keseríti meg, hanem az Ön életét is megrövidítheti. A család/környezet számára éjszaka talán az egyik legidegesítőbb dolog a hangos, akár minden testhelyzetben jelentkező horkolás vagy felhorkantás, de még ennél is rémisztőbb az alvás során jelentkező fulladás, légzéskimaradás. A horkolás lehet jóindulatú, DE a légutak elzáródásával és a test oxigéncsökkenésével járó alvási apnoe szindróma észrevétlenül és alattomosan károsíthatja szervezetünket, mielőtt panaszt okozna.

INSOMNIA

A koronavírus egyik leggyakoribb utóhatása, amely egyre több ember számára probléma, hogy nem tudja kipihenni magát. Nem azért, mert nem fekszik le időben, hanem azért, mert nem sikerül elaludnia, vagy átaludnia az éjszakát. Azon kívül, hogy kellemetlen élmény, a kialvatlanság komoly bélyeget hagy másnapunkon koncentrációzavar, kedélyromlás lép fel. Amikor ez a jelenség néhány napig tart (pl. vizsga, környezetváltozás, vagy egy nagyobb feladat esetén), akkor az insomnia nem kóros. Gyötrő és kellemetlen, amennyiben nehéz élethelyzetekben (pl. tartós betegség, gyász, válás esetén) a tünetek tartósabbá válnak. Nem ritka azonban, hogy ez a helyzet hónapokig, évekig is fennáll, hosszú távon pedig a krónikus alvászavar más testi- és mentális megbetegedéseket is előidézhet. Az alváshigiéné javításával ugyan sokat tehetünk alvásunk jobb minősége érdekében, de ilyenkor mégis az a legfontosabb, hogy megtegyük az első lépést, konzultáljunk alvásszakértővel!

JOGOSÍTVÁNY MEGÚJÍTÁS

2015 óta a Magyarországon hatályos rendelet alapján GÉPJÁRMŰ CSAK KEZELT ALVÁSI APNOE SZINDRÓMA esetén vezethető.

 • a rendelet az ÚRVEZETŐI (B kategóriás) és a HIVATÁSOS jogosítványra egyaránt vonatkozik
 • közepesen súlyos és súlyos alvási apnoe esetén a jogosítvány CSAK akkor érvényesíthető, ha az alvási apnoe szindróma megfelelően kezelt
 • 2018 óta külföldi buszos utakra oktatási-nevelési intézmény csak olyan buszsofőrrel köthet szerződést, aki egyáltalán nem szenved alvási apnoe szindrómában

Bejelentkezés

Bejelentkezéshez töltse ki az űrlapot, vagy hívja a +36 70 771 71 88 telefonszámot!

Bejelentkezését követően, kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot a szükséges tájékoztatás, az igények pontosítása, és az időpont véglegesítése érdekében.

Az InsiroMed Kft. felhívja figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése során felvételre kerülő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és a Társaság Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglaltaknak megfelelően kezeli.