DR CSAPÓ KRISZTINA

Neurológus szakorvos, alvásszakértő, neuroszonológus, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika egyetemi tanársegédje.

Szakmai életút: 1997-2003 között a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem tanulmányaimat. Az idegrendszer iránti érdeklődésem korán kialakult. Kezdetben az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, majd a Neurológiai Klinika tudományos munkájába kapcsolódtam be. Előadásaimmal Országos Diákkonferencián vettem részt, társszerzőként angol nyelvű publikációm jelent meg tudományos folyóiratban.

Egyetemi éveim alatt Portugáliában, Finnországban, és Németországba szereztem gyakorlati tapasztalatot. 2003-ban cum laude minősítéssel végeztem, és a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikán rezidensként kezdtem dolgozni. Figyelmem hamar az agyi ereket érintő, úgynevezett cerebrovascularis neurológiai betegségek (agyinfarktus, agyvérzés, stroke), a nyaki érszűkület ultrahangos vizsgálata, és az ehhez kapcsolódó neurológiai betegségek, mint a fejfájás, szédülés, és alvászavar felé fordult. Tudásomat 2003-ban és 2004-ben németországi
neurointenzív osztályon és általános neurológiai osztályon kamatoztattam. 2009-ben szakvizsgáztam kiváló eredménnyel, azóta szakorvosként folyamatosan veszek részt járóbeteg Szakellátásban. A kiváló debreceni iskolának köszönhetően hamar elsajátítottam az ultrahangos technikát, és a Doppler munkacsoport tagja lettem, 2009-ben az Európai Neuroszonológia és Hemodinamika Társaság neuroszonológiai képesítését szereztem meg, 2014-ben neuroszonológiai licence vizsgát tettem kiváló minősítéssel. 2007-ben bekapcsolódtam az Európai Alvástársaság által akkreditált Debreceni Egyetem Alváslaboratórium munkájába, további komplex vizsgálómódszereket (polygraph, polysomnograph) tanultam meg, melyet mai napig is alkalmazok. 2019-ben „Alvásmedicína szakértője” licence vizsgát tettem, azóta hivatalosan is alvásszakértőként dolgozom. 2011-ben Olaszországban nemzetközi továbbképzés keretén belül ismerkedtem meg részletesebben a szédüléssel és fülzúgással járó kórképek modern vizsgálómódszereivel, és a rehabilitációs lehetőségekkel. Tudományos eredményeim 2004-2009 között évente szerepeltek az Európai Neuroszonológia és Hemodinamika Társaság konferenciáin, 2006-ban a Magyar Hypertónia Társaság országos konferenciáján poszterem I. díjas lett. Jelenleg tudományos képesítésem megszerzésén dolgozom. 2009 óta vezetek magánrendelést, ahol az általános neurológia mellett nyaki ér ultrahang (carotis Doppler) vizsgálatot végzek, és 2018 óta foglalkozom műszeres alvásdiagnosztikai vizsgálattal (horkolás, alvási apnoe szinrdróma) illetve alvászavarral.