Insomnia

(el- és átalvási zavarok)

Sokunk mindennapi életét, munkavégzését megnehezítő probléma, ha nem tudjuk kipihenni magunkat. Nem azért, mert nem fekszünk le időben, hanem azért, mert nem sikerül elaludni, vagy átaludni az éjszakát.

Az insomnia leggyakoribb kiváltó okai

Gyakori, hogy az éjszakai ébredést követően gondot okoz – vagy nem is tudunk – visszaaludni, illetve akkor is felébredünk korán, ha megtehetnénk, hogy tovább alszunk.

Stressz

Nem megfelelő táplálkozás

Egészségügyi problémák

Rendszertelen, túlhajszolt életmód

Éjszakai, vagy váltott műszakos munkavégzés

Rendszertelen napi rutin

Egyre többet hallunk arról is, hogy a rendszertelen napi rutin miatt töredezett alvásstruktúra a cirkadián ritmus felborulásához vezet, amely az alvászavarokon túl, más komoly károkat is okozhat.

Mik az insomnia jellemző tünetei?

Az insomnia a felnőtt lakosság több mint egyharmadát érinti, de az utóbbi időben egyre többen küzdenek el- és átalvási zavarokkal, hiszen a koronavírus egyik leggyakoribb utóhatásaként is rendszeresen jelentkeznek a tünetei.

Inspiromed Covid teszt eredmény

Azon kívül, hogy az álmatlan éjszakák kellemetlen élményt jelentenek, a kialvatlanság komoly bélyeget hagy másnapunkon. Leggyakrabban koncentrációzavar, memóriazavar, éberséghiány, teljesítmény- és kedélyromlás lép fel, de jelentősen növeli a balesetek kockázatát is.

Amikor ez a jelenség néhány napig tart (pl. vizsga, környezetváltozás, vagy egy nagyobb feladat esetén), akkor az insomnia nem kóros. Gyötrő és kellemetlen, amennyiben nehéz élethelyzetekben (pl. tartós betegség, gyász, válás esetén) a tünetek tartósabbá válnak. Nem ritka azonban, hogy ez a helyzet hónapokig, évekig is fennáll, hosszú távon pedig a krónikus alvászavar más testi- és mentális megbetegedéseket is előidézhet. Az alváshigiéné javításával ugyan sokat tehetünk alvásunk jobb minősége érdekében, de ilyenkor mégis az a legfontosabb, hogy megtegyük az első lépést, konzultáljunk alvásszakértővel!

A kellemetlen és hosszabb távon egészségünkre is kiható állapot javítására, megszüntetésére számtalan nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Terápiát minden esetben a tünetek, az esetleges társbetegségek és más fontos körülmények figyelembevételével, indokolt esetben eszközös vizsgálat segítségével felállított diagnózis alapján, személyre szabottan szükséges alkalmazni!

Ha észlelte magán az insomnia tüneteit, minél hamarabb kérjen segítséget szakembereinktől!

Dr. Csapó Krisztina

Dr. Csapó Krisztina

Dr. Bessenyei Dávid

Dr. Bessenyei Dávid

BUDAPEST

Telefonszám: +36 70 771 7188
Cím: 1027 Budapest, Vitéz utca 9. Fszt 2.

DEBRECEN

Telefonszám: +36 70 771 7188
Cím: 4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 10.