Tüdőgyógyászat

Mit nyújtunk?

A COPD és az asztma komplex kezelése

Egyéb légúti panaszok és betegségek kivizsgálása, kezelése innovatív szemlélettel, professzionális eszközökkel

Magasan képzett, több mint 20 év tapasztalattal rendelkező tüdőgyógyász, szomnológus szakmai háttér

Tágas, otthonosan, barátságosan kialakított rendelő- és vizsgálóhelyiségek

Távgondozásra is alkalmas, mobil orvostechnológiai eszközök

Nincs várakozási idő

Önálló életünk az első légvétellel kezdődik, és az utolsó sóhajjal fejeződik be. Ez alatt az idő alatt a légzésünk csodálatosan alkalmazkodik a legkülönbözőbb helyzetekhez, kihívásokhoz.

Hiszen másképp lélegzünk egészségesen, betegen, felindultan, sportolás közben, extrém terhelésnél, magaslaton, és másképp akkor is, ha valami miatt a tüdő egy részét elveszítjük vagy olyan betegségünk alakul ki, amely tartósan befolyásolja a minden egyes légvételünket.

Nálunk minden légzési betegség és légzést érintő egyéb betegségben szenvedő fókuszált figyelmet kap. Nem csak a tüneteiket figyeljük és kezeljük, hanem a teljes embert.

Milyen tünetekkel keressen fel minket?

 • nehézlégzés
 • éjszakai izzadás, fulladás
 • fokozott nyáktermelés és bőséges köpetürítés
 • fizikai aktivitás esetén zihálás, légszomj, fáradékonyság
 • idült köhögés, vér felköhögése
 • köhögő, vagy fulladásos rohamok
 • hosszan tartó, produktív vagy improduktív köhögés
 • tartós mellkasi vagy hátfájdalom
 • allergiás légúti tünetek
 • életforma módosítás, edzés és diéta beállítás az egészséges életmód érdekében

Ki keressen fel minket?

 • aki a fenti tüneteket észleli magán
 • akinél már diagnosztizáltak valamilyen légúti betegséget
 • akinél felmerül ennek gyanúja
 • aki egészségtudatos, szeretne megelőzni komolyabb krónikus betegségeket
 • aki szeretne leszokni a dohányzásról
 • dohányzásról való leszokás utáni testi és lelki problémák
 • aki olyan munkahelyen dolgozik, ahol kémiai anyagokat szív be (fodrász, kozmetikus, vegyész, festő, pék, fémmegmunkálást végzők, stb.)
 • aki sokat kerékpározik a városban
 • aki úgy érzi, hogy légzése miatt nem tudja végezni az edzésmunkáját
 • akinek más fontos betegsége érinti a légzését vagy tüdejét

A tüdőgyógyászati vizsgálat menete

A szakorvos először alapos beszélgetésben tisztázza Önnel a kórtörténetet és a panaszok összefüggéseit.
Ezután fizikális vizsgálatok történnek: asszisztensünk segítségével spirometriás (légzésfunkciós) vizsgálatot végzünk, amelyet saturatio (vér oxigénszint) méréssel, testalkat analízissel, valamint szüksége esetén vérvétellel, Prick-teszttel, vagy EKG vizsgálattal egészítünk ki. Amennyiben mellkas röntgenre is szükség van, azt partnerintézményeinkben tudják elvégeztetni.

A vizsgálatok után kerül sor a leletek megbeszélésre a terápia beállítására és a szükséges jövőbeni kapcsolattartás lehetőségeinek egyeztetésére is.
Fontos számunkra, hogy különösen új gyógyszer beállítása, vagy életforma módosítás esetén pácienseink mellett álljunk, követni és támogatni tudjuk a gyógyulás folyamatát, ezért az újabb konzultációk mellett e-mailes, applikációkon keresztüli kapcsolattartásra is lehetőséget kínálunk.

Milyen vizsgálatokat végzünk?

Spirometria (légzésfunkció mérés)

A tüdőgyógyászati vizsgálat alapja. Alkalmazásával a tüdő funkcióját, a benne való levegőáramlás módját a tüdőkapacitást, illetve az esetleges károsodás mértékét lehet megítélni. A tüdő teljes illetve 1 mp alatt kifújt volumenének megfigyelésével megállapítható, hogy a légutak egészségesek-e, esetleg obstruktív (fokozott légúti ellenállás, légutak szűkülete), vagy úgynevezett restriktív (a tüdő nem megfelelő tágulása, légző felület csökkenése) légzészavarral van-e dolgunk. Használatával a kezdődő, vagy korai stádiumú COPD is kimutatható. Ez a dohányos páciensek számára is alapvető fontosságú lehet.

Légzőizom erő mérése

A légzőizomzat megfelelő ereje szükséges a gyógyszerek bejutásához, illetve a kellően aktív köhögéshez. Egy kézi műszerrel le tudjuk mérni a köhögés hatékonyságát és a gyógyszer beszippantásának erejét. Ennek alapján tudjuk megtalálni a poros és aerosolos inhalátorok közül az egyén számára a legkedvezőbbet, illetve a köhögés hatékonyságának növeléséhez megfelelő gyógyászati segédeszközöket tudunk választani.

Saturatio (vér oxigénszint)

A vér oxigén szintjének egyszerű ellenőrzése. Amennyiben más paraméterekkel párhuzamosan vizsgáljuk, pontos képet kaphatunk arról, hogy az oxigén megfelelő mennyiségben és mértékben jut-e a szervezetbe.

Testösszetétel mérése

A krónikus tüdőbetegeknél sokszor fordul elő túlsúly, vagy túlzott soványság. Pedig az optimális testösszetétel a megfelelő erőnlét és egészségi állapot fenntartásához elengedhetetlen. A testösszetételről kapott adatok alapján – szakképzett dietetikus közreműködésével – egy, a beteg számára optimális étrend alakítható ki.

Hat perces járástávolság

A tüdőbetegek terhelhetőségének alapvizsgálata. Hat perces séta mellett megfigyeljük a megtett távolságot, a szívműködést, a vér oxigénszintjének változását, illetve a nehézlégzés mértékét. A következő konzultációk alkalmával, ehhez az alapvizsgálathoz mérjük a terápia hatékonyságát.

30 mp alatt ülésből felállás

A légzési betegségek esetén a combizomzat változásán keresztül nyomon követhető a betegségből fakadó mozgáskorlátozottság, vagy mozgásszegénység (esetleges) káros hatása. Kontroll vizsgálatok alkalmával, összehasonlítással nyomon követhető a beállított tréningprogramok hatása, eredményessége.

Mellkasröntgen

A tüdőgyógyászat alapvizsgálata, mely sok információval szolgál a diagnosztika során. A mellkasröntgen felvilágosítást ad a szív, a tüdő, a nagyerek és a csontos mellkas egymáshoz való viszonyáról. Tájékoztat arról, hogy van-e folyadék a mellűrben, gyulladás a tüdők területén.

Az InspiroMed a mellkasröntgen vizsgálatokat szerződő parterein keresztül végzi.

A vizsgálat elvégzése az első személyes pulmonlógiai konzultáció előtt ajánlott, illetve, amikor azt az orvos javasolja.

Bejelentkezés

Bejelentkezéshez töltse ki az űrlapot,
vagy hívja a +36 70 771 71 88 telefonszámot!

Bejelentkezését követően, kollégáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot a szükséges tájékoztatás, az igények pontosítása, és az időpont véglegesítése érdekében.

Az InsiroMed Kft. felhívja figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése során felvételre kerülő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és a Társaság Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglaltaknak megfelelően kezeli.

Budapest

1027 Budapest, Vitéz utca 9. Fszt 2.

Debrecen

4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 10.

Partnereink