Táplálkozási tanácsadás

  

A civilizációs betegségek térhódításával egyre nagyobb hangsúly helyeződik manapság az egészséges életmódra, azon belül is a megfelelő táplálkozásra. Az interneten azonban számtalan, egymásnak ellentmondó információ kering ezzel a témával kapcsolatban, és igen nehéz kiigazodni ebben az útvesztőben. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy az étkezés szerepe nem elhanyagolható egészségünk szempontjából, hiszen minden amit táplálékként elfogyasztunk, hatással van a szervezetünkre, minden egyes sejtünk működésére, ezen keresztül pedig közérzetünkre.

 

Az étkezés alvásunk minőségét is jelentősen befolyásolja. Megfelelő táplálkozással elkerülhető az éjszakai felébredést is okozó reflux betegség, de az étkezési szokások hatással vannak a szívritmusra, a vérnyomásra, az emésztőrendszerünkre, az anyagcserére és mindezeken keresztül a légzésre is, különsen az alvás alatti légzésre is. A rossz táplálkozási szokások önmagukban képesek felborítani a jó alvásstruktúrát és a szervezet egyensúlyát, ugyanakkor tudatos táplálkozással az elégtelen alvás okozta betegségek kialakulása megelőzhető.

 

A légzésfunkciókat is hátrányosan befolyásolja a túlsúly, azonban az alultápláltság és az alacsony BMI érték sincs jó hatással, különösen a COPD-s betegekre. Ilyen esetben romlik a szervezet védekezőképessége, csökken a légzőizmok ereje és romlik a gázcsere. A céloknak megfelelő testsúly kialakítása nagyon sokat javíthat egy tüdőbeteg állapotán.

“Minden betegség a bélből ered” – mondta Hippokratész. És valóban: beleinkben közel 1000 különféle mikrobafaj él velünk szimbiózisban, akik felelnek az immunrendszerünk megfelelő működéséért, néhány vitamin és hormon előállításáért, energianyerési folyamatainkért, és még számtalan funkcióért. Éppen ezért nem mindegy, hogy mivel tápláljuk ezt a baktériumközösséget, hiszen ha a bélflóránk felborul, számos egészségügyi kihívással nézhetünk szembe, többek között immunrendszerünk gyengülése által hajlamosabbá válhatunk légúti megbetegedésekre is.

Az egészséges táplálkozás akkor tartható fent hosszútávon, ha a hétköznapokban is egyszerűen kivitelezhető, nem okoz nehézséget, és mindemellett nem csökken az ételek élvezeti értéke. Hiszünk továbbá abban, hogy minden embert egyénileg kell megközelíteni, személyre szabottan, figyelembe véve az illető kéréseit, lehetőségeit, ízlésvilágát. Divatdiéták helyett egy olyan étkezés kialakításán dolgozunk ügyfeleinkkel, amelyet hosszútávon is be tudnak építeni az életvitelükbe, hogy a legjobban érezhessék magukat a bőrükben, a számukra ideális testsúly elérése mellett.

> > >  Olvasson még többet a témáról! Kattintson a legújabb bejegyzésért!

Győző-Molnár Anna táplálkozási tanácsadónk személyre szabott megoldásokkal, telefonos/Skype konzultációval, 4-8 hetes programokkal segít Önnek a megfelelő étrend és életmód kialakításában.