Hetek óta – és sajnos várhatóan sokáig még – egész nap egy lakásba zárva létezünk a koronavírus elleni hatékony védekezés jegyében.

Home office, sok feszültség, a megszokottól eltérő ritmus, kihívások, izgulunk a családtagjainkért és bizonytalanságban vagyunk. Nem tudjuk, hogy mire számítsunk, lesz-e élelmiszer-utánpótlás. Pánikreakcióként kitör a bevásárlási láz, a hűtő és a spájz már tele élelemmel. Mindent megveszünk, ami a szemünk elé kerül. Rengeteg liszt, konzerv, napraforgóolaj, kristálycukor. Természetesen került nasi is a spájzba ínségesebb időkre, amikor szükségünk lesz az önjutalmazásra.

Vajon feltétlenül ezek azok az ételek (és ilyen mennyiségben), amelyekre ilyenkor szüksége van a szervezetünknek? Egy olyan kiszolgáltatott helyzetben, amikor az immunrendszerünk megerősítése lenne a cél?

Aligha.

A helyzet táplálkozásunkat is elég mélyen érinti

Fizikai aktivitásunk eközben erőteljesen lecsökken arra a sétára, amit néhány négyzetméterre bezárva megteszünk. Az otthoni környezet és a tartalék élelmiszer csábít arra, hogy munka – vagy tanulás – közben, egészségügyi sétánk során a konyha felé kanyarodjunk, óránként valami nasi után kutatva…

Nagyon könnyű ilyenkor megcsúszni. A stressz, az unalommal párosulva könnyen érzelmi evésbe torkollik, aztán persze jön a bűntudat.

Hogyan kerüljük el az „unalomevést”?

Az értékes tápanyagokból felépített, laktató főétkezések segítenek abban, hogy ne legyen szükség köztes étkezésre. Ne tartsuk a nassolni valót kezünk ügyében és nagy segítséget jelent, ha időben korlátozzuk az étkezést.

Természetesen ilyenkor is kerülni kell a finomított szénhidrátokat, cukrokat. Igyunk sokat, lehetőleg cukrozatlan, citromos gyümölcsteát, vagy tiszta vizet. Segítségünkre lehet emellett a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele és a megfelelő mennyiségű, minőségi alvás is.

Pótcselekvésként ne együnk, keressünk inkább új feladatokat, hobbit, hasznos időtöltést: elmaradásokat behozni, nyelvet tanulni, egy jó könyvet elolvasni, közös programokat csinálni együtt a családdal.

A képhez tartozó alt jellemző üres; active-84646_1920-1024x683.jpg a fájlnév

Anyagcserénk miatt is különösen fontos a mozgás, akár csak egy kiadós séta minden nap. Ha tehetjük legyünk minél többet szabad levegőn, ha ez nem megoldható, akkor többször szellőztessünk. Ha ezt mind betartjuk, 1-2 kocka magas kakaótartalmú étcsoki, vagy pár szem olajos mag is beleférhet – ezek csodákra képesek.

Mit érdemes fogyasztanunk?

A teljesség igénye nélkül, nézzünk egy képzeletbeli bevásárló listát vészhelyzetre. Olyan alapanyagokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel immunrendszerünket támogathatjuk, az optimális, minőségi tápanyagbevitelt biztosíthatjuk.

Zabpehely – olcsó, jó szénhidrát, rendkívül változatos módon elkészíthető
Hal – akár konzerv formában is értékes tápanyag szervezetünknek
Zöldségek, gyümölcsök frissen, vagy fagyasztva
Rizs, hajdina, quinoa, köles – liszt is készíthető belőlük, számtalan minőségi étel alapanyagai lehetnek
Növényi fehérjepor – amely gazdaságosan biztosítja a magasabb fehérjebevitelt
Kókuszolaj, olívaolaj, teavaj – tartós élelmiszerek, a sütéshez főzéshez szükségünk lesz rá
Magok és magvajak – sok energiát szolgáltatnak            
Vitaminok – pótlásuk természetesen most sem hagyható ki a felsorolásból

Egy pillanatnyi csend a túlfeszített tempóban

Nézzük a helyzet pozitív oldalát: ez egy tökéletes időszak arra, hogy egészségünkre jobban odafigyeljünk. Egyben kötelességünk is, mert most ez a legfontosabb, ez a saját felelősségünk ebben a nehéz helyzetben.

Az életmódunkon tehát sok múlik, ezért nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Testünket tudatosan kell táplálnunk, ellenálló képességünk legjobb formában tartása érdekében adjuk meg neki most a lehetőségeink szerinti legjobbat!

Talán sosem volt ez még ennyire indokolt.

(Győző-Molnár Anna)

> > > OLVASSON TOVÁBB táplálkozási tanácsadás szolgáltatásunkról!