Ha keveset és felületesen pihenünk, sajnos búcsút kell mondani az egészséges arcbőr egy elérhetetlen vágy marad. Az alváshiány miatt a bőr elveszti feszességét, ráncosabb lesz, emiatt nyúzottabbnak tűnhet, ami rossz benyomást kelthet az emberekben.

Mentális és testi egészségünk elengedhetetlen feltétele a kellő mennyiségű, minőségi alvás – mi több, kiemelt szerepet játszik a várható életkor hosszában és az általános életminőség javításában. Tudta, hogy az arcbőr egészsége is ezen múlhat? Cikkünkben kifejtjük, miért!

Az egészséges arcbőr alapja is a jó alvásban keresendő

Akik rosszul alszanak, azok korábban ráncosodnak és a arcbőrük is veszít fiatalságából, minőségéből. A bőr regenerálódásában a sötétségre (fény hiányára) termelődő melatonin hormon tölt be meghatározó szerepet. Ez a vegyület kontrollálja az alvási és ébrenléti ciklusokat, tehát szabályozza a szervezet 24 órás biológiai ritmusát. Termelődése napnyugta után, spontán indul be, ahogy környezetünk egyre sötétebb lesz. A reggelhez közeledve a melatonin koncentrációja lecsökken – ez jelzi a szervezet számára, hogy ideje felkelni. Az alváshormon nemcsak a mélyalvási szakaszok hosszát és mélységét befolyásolja, de javítja a DNS helyreállító tevékenységét is, melynek révén a sérült sejtek helyreállítása történik.

A bőr sejtjei a mélyalvás szakaszaiban képesek a leghatékonyabban regenerálódni

A megfelelő minőségű alvás közben termelődő kollagén biztosítja a bőr feszességét, amely az éjszaka folyamán is csak akkor termelődik elegendő mennyiségben, ha alacsony a stresszhormon szintje. Jelentős stressz alatt, illetve ha nem elegendő vagy rossz az alvásminőség, akkor megemelkedett kortizol szint lebontja a kollagént, és megakadályozza a bőr regenerálódását.

A folyamat eredményeként a bőr sejtjei képtelenek a megfelelő módon gyógyulni, ez pedig árulkodó jeleket (ráncok korai megjelenése, fakóság) hagy az arcon.

Emellett kutatások igazolják, hogy az alvászavarok a megítélésünkre és kapcsolatainkra is negatív hatással vannak. Kipihenten sokkal vonzóbbak, magabiztosabbak és megnyerőbbek lehetünk. Ezzel ellentétben nyúzottan, karikás szemekkel, rossz közérzettel kedvezőtlen hatást váltunk ki környezetünkből, megjelenésünket negatív asszociációkkal társítják. Alváshiány esetén bőrünk dehidratálttá, fakóvá válik, a keringés lelassul, romlik a szervezetünk oxigénellátása. Mindemellett csökken az optimizmusunk, érzelmi kifejezőképességünk, sőt, az empátiánk is.

Egy felnőtt embernek napi minimum hét óra alvásra van szüksége – nem csak az arcbőr miatt!

Akik ennél kevesebbet alszanak, azoknak szembe kell nézniük az alvásmegvonás negatív hatásaival. Már az 1-2 órával csökkenő alvásidő is jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, a hormonális- és anyagcsere problémák kialakulásának esélyét, illetve a cukorbetegség és a mentális betegségek kockázatát. Ez a rizikó napi 6 óránál kevesebb alvás esetén a többszörösére emelkedik.

Ügyeljen tehát arra, hogy eleget – de ne túl sokat – aludjon, szükség szerint alkalmazzon stresszoldó technikákat, alakítson ki rendszeres alvási rutint. A nyugodt pihenés érdekében elalvás előtt kerülje a képernyőhasználatot, már délutántól tartózkodjon az élénkítő tartalmú élelmiszerektől, elalvás előtt ne egyen sokat, inkább könnyű ételeket fogyasszon. Az előkészületek megkoronázásaként sötét, hűvös szobában térjen nyugovóra. Mindezek betartásával, a cirkadián ritmus és a stresszhormon szintjének kontrollálásával Ön is sokat tehet alváshigiénéjének javítása érdekében!

Amennyiben továbbra is problémák merülnek fel az alvásával, Ön valószínűleg alvászavarokkal küzd. Az alvászavarok hatékony kezelése esetén már néhány hónap alatt jól érzékelhető változásokat lehet elérni.

Szolgáltatásainkról bővebben itt olvashat >>>

InspiroMed Alvásklinika Budapesten és Debrecenben!