Ellenőriztesse D-vitamin szintjét gyors fájdalommentes vérvétellel!

Különlegesen fontos és sokrétű szerepe van a D-vitaminnak az életünkben. Nemcsak a csontritkulás megelőzésében alapvetően fontos, de komoly regulációs feladata van a hormonháztartás, és az immunrendszer működésében is, az egyik legalapvetőbb vitaminnak manapság az új C-vitaminnak is nevezik. Amíg a vitaminok nélkülözhetetlen tápanyagok, a hormonok szabályoznak. A D-vitamin közvetlenül legalább ötszáz gént irányít és génjeink egytizedét közvetve befolyásolja.

A D-vitamin szerteágazó egészségügyi hatással rendelkezik és kiemelt szerepet játszik a koronavírus elleni természetes védekező mechanizmusok támogatásában. Szakirodalmi adatok utalnak arra, hogy a D-vitamin hiánya fokozza a COVID-fertőzés kockázatát, valamint növeli a szövődmények kialakulásának esélyét.

Meglepő módon a  D-vitamin csökkent szintje mellett gyakrabban alakul ki COVID fertőzés során COVID tüdőgyulladás és kóros vérrögképződés is. Tudományos közleményekben is publikált megfigyelések alátámasztják, hogy a fertőzés során gyakran fellépő és olykor rendkívül súlyos kimenetelű citokinvihar (a szervezet saját gyulladásos fehérjéinek túltermelése) nagyobb arányban fordul elő D-vitamin-hiányos betegeknél – ismertette Dr. Várdi Visy Katalin a D-vitamin és COVID-19 kapcsolatát. A tüdőgyógyász főorvos kiemelte, hogy a megfelelő D-vitamin-ellátottság ezzel szemben serkenti az immunvédekezésben résztvevő gyulladás ellenes fehérjék termelődését, melyek védik a tüdő szöveteit a gyulladásos folyamatok során. Az elmúlt hónapok során publikációkból az is kiderül, hogy a vérben mért D-vitamin-koncentráció összefügg a betegség kimenetelének súlyosságával. Egy 4300 beteg adatait feldolgozó tanulmány* úgy találta, hogy a D-vitamin-hiány 12,2%-ról 21,6%-ra emeli a fertőzés kockázatát – húzta alá Dr. Várdi Visy Katalin.

D vitamin

Miért ajánlott orvosi vizsgálat a D-vitamin szint ellenőrzés?

Fontos tudni, hogy a szervezet számára a túl kevés, és a túl sok D-vitamin egyaránt veszélyes lehet. A D-vitamin felszívódása egyénenként eltérő, ezért szükséges lehet szakorvosi konzultáció a hatékonyság ellenőrzésére.

Hogyan lehet a D-vitamin szintet ellenőriztetni?

Szervezetünk D-vitamin-háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy egyszerű vérvételt követően. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, laboratóriumi mintavétellel jár, melynek eredménye 3 napon belül megérkezik.

Mikor ajánlott a D-vitamin szint ellenőrzése?

Bizonyos egészségügyi problémák esetén fokozottan ajánlott a D-vitamin szint felmérés. A teszt elvégzése leginkább télen valamint ősszel és tavasszal ajánlott, amikor a szervezetünk nem jut elegendő napfényhez. Az eredmény alapján tájékozódhatunk arról, hogy szervezetünk D-vitamin szintje elegendő-e a helyes csontműködés fenntartásához illetve felmérhetjük, hogy nemzetközi egységnyi D-vitamin pótlásra van szükségünk. Az is kiderülhet, hogy milyen egyéb táplálékkiegészítőt, nyomelemet érdemes még fogyasztanunk milyen rendszerességgel.  

A leletek közlése e-mailben történik, külön térítés ellenében szakorvos általi leletértelmezés lehetőségét telefonos vagy online formában, esetleg személyesen, biztosítjuk.

A D-vitamin szint ellenőrzés ára: 4800 Ft

Felhasznált szakirodalom:

*(Meltzer et al., 2020)