Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász ismét válaszolt a HVG koronavírussal kapcsolatos kérdéseire.

Hogyan lehet megkülönböztetni a koronavírust az influenzától és a megfázástól? Mit tegyünk, ha gyanús eset van a családban, és mire vigyázzunk, ha el akarjuk hagyni az otthonunkat járvány idején?

A koronavírussal megfertőzöttek 80 százaléka nem, vagy legfeljebb enyhe tüneteket észlel magán és nem fordul orvoshoz. Ezért is fontos, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, hiszen tünetmentes ember is terjesztheti a betegséget – mondta el többször is az operatív törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Sokak számára azonban még az sem teljesen világos, hogy pontosan mik is lehetnek a koronavírus tünetei, ezért felismerni is nehezen tudják azokat. Mivel új vírusról van szó, a kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni (a szaglás és az ízérzék elvesztésének jelentőségét például csak mostanában kezdik felismerni a szakemberek), de Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika pulmonológusa segítségével megpróbáltuk összegyűjteni, mire érdemes odafigyelni, mi segíthet megkülönböztetni a koronavírus fertőzést az influenzától vagy egy hagyományos megfázástól. 

A teljes cikk a hvg.hu-n ITT OLVASHATÓ!
.