Az új tanév kezdése rengeteg kihívással jár a gyermekek számára, olyanokkal is, amikkel úgy érezhetik, egyedül nem képesek megbirkózni. Rengeteget számít a teljeskörű szülői támogatás, de van olyan helyzet, amikor a felnőtt számára sem egyértelmű, hogyan segíthet gyermekén. Szabó Kármen család- és pár tanácsadó szakpszichológus, meseterápiás szakember, az ő segítségével igyekeztünk a probléma mélyére ásva megtalálni a lehetséges megoldásokat.

• Mennyire jellemző a gyermekek körében az iskolakezdéssel kapcsolatos szorongás?

Napjainkban nagyon gyakori a gyerekeknél az iskolakezdéssel kapcsolatos szorongás. A szorongás már elkezdődhet az óvodából való kilépés után.

Abban az esetben, ha a gyereknek az élete első hat évében sikerült kialakítania a világgal szembeni bizalmat és az érzelmi biztonságot (amiben a szülőknek meghatározó szerepe és
feladata van), akkor könnyen meg tud küzdeni a szokatlan, az eddig tapasztaltaknál komplexebb, újabb helyzetekkel.

Sok gyerek számára nehézséget jelent a korábban megismerteknél merevebb és szigorúbb szabályok
követése és az elvárt fegyelem betartása.

• Van-e jellemző korosztály a körükben, akik gyakrabban keresik fel Önt ezzel a problémával?

Igen, leginkább a 9-10 éves korosztály.

• Hogyan lehet oldani az iskolakezdéssel kapcsolatos szorongást?

Nagy segítség lehet a gyereknek, ha a szülő és a pedagógus együttműködik, és sok türelemmel, megértéssel és  rugalmassággal fordulnak felé. Gyakran találkoztam már olyan
esettel is, amikor a szülők a pedagógust hibáztatják, és főleg a gyerek előtt beszélik ezt meg. A gyereket hozzák – ezzel a magatartással – egy sokkal nehezebb helyzetbe. Nem utolsó sorban, fontosnak tartom, hogy a gyereknek azt is tanítsuk meg, hogy bárki hibázhat, de nagyon lényeges az, hogy a hibáinkból tanulni kell.

• Milyen konkrét okok állhatnak e mögött?

A szorongás kiváltó oka lehet a teljesítménycentrikusság, a szülőknek és a pedagógusoknak való görcsös megfelelni akarás, a szabálykövetési nehézségek. Többször előfordult
már olyan esetem is, amikor a szülőknek sokkal nagyobbak voltak az elvárásaik a gyerekkel szemben, mint amennyire a gyerek számára – képeségei által – lehetséges volt. A fenti esetek következménye lehet a szorongás mellett a testi
tünetek megjelenése (fejfájás, hányinger, hasfájás stb.). Fontosnak tartanám azt is megjegyezni, hogy az iskolával kapcsolatos szorongás oka lehet az is, hogy a gyerekek tudják, hogy szabadidejük alig marad, mert a tanítás után kezdődnek a különórák. Pedig a rengeteg délutáni foglalkozás helyett a legjobb lenne meghagyni a gyereknek a lehetőséget arra, hogy gyerek tudjon lenni.

• Javítana-e a helyzeten, ha későbbre tolódnának az első tanórák?

Mindenképpen segítene a diákoknak a későbbi kezdés, hiszen a kialvatlanság koncentrációs nehézségekhez vezethet. Mire a gyerekek hazaérnek az iskolából, már túlságosan fáradtak
ahhoz, hogy hatékonyan, megfelelő összpontosítással legyenek képesek tanulni, és így megnő a tanulási idő is. Ezt az időt természetesen a szabadidő rovására lehet csak bővíteni.

• Okozhat-e az iskolakezdési stressz alvászavarokat? Mivel lehet ezt kezelni?

Minden stressz okozhat alvászavart, az iskolakezdés esetében a gyerekeknél az éjszakai felébredés mellett megjelenhet a bepisilés is, noha ezen a jelenségen már évek óta túl voltak. Az alvászavar egy nagyon összetett probléma, ezért ajánlott és célszerű felkeresni az alvásszakértő orvost.

Szabó Kármen

Bejelentkezés

+36 70 771 7188

Bejelentkezését követően, kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot a szükséges tájékoztatás, az igények pontosítása, és az időpont véglegesítése érdekében.

Az InsiroMed Kft. felhívja figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése során felvételre kerülő személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és a Társaság Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglaltaknak megfelelően kezeli.