Friss kutatásban számoltak be róla, hogy a koronavírus fertőzés hosszú távú következményei közt a szövődmények sem elhanyagolható tényezők.

A COVID-19-fertőzés hosszú távú következményeivel egyre több kutatás foglalkozik, hiszen azok most váltak érzékelhetővé. Dr. Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász főorvos frontvonali tapasztalatai, valamint az elmúlt csaknem egy év ismerete alapján arra hívja fel figyelmünket, hogy a tünetmentes, vagy enyhe tünetes COVID fertőzések után is kialakulhatnak súlyosabb, maradandó szövődmények. Ezek megelőzése és elkerülése érdekében fontos, hogy tisztában legyünk vele, jelent-e számunkra a fertőzésen történt átesés komolyabb egészségügyi kockázatot.

Hogyan alakulhatnak ki szövődmények, és várható-e teljes felépülés?

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk. Egyre több kutatás* támasztja alá, hogy a fertőzés következtében létrejövő szövődmények nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkeznek, hanem az enyhe tünetek után is sokszor hosszú felépülés várható. 

Elhúzódó COVID

A „long COVID”-nak hívott állapot, egyre gyakoribb és egyre több ember számol be fennálló egészségügyi problémákról még a vírus lefolyását követően is, olykor hetekkel hónapokkal. A súlyos koronavírus fertőzésen átesett betegeknek általában 20-30, de olykor 50 napra is szükségük van a felépüléshez. Az enyhe vagy mérsékelt tüneteket produkálók körében is gyakran a vírus lefolyása után hetekkel is fennáll legalább egy-egy tünet. 

Tünetlista 

Leggyakoribb tartós szimptómák

  • krónikus fáradtság
  • nehéz légzés
  • tompaság, koncetrációzavar, memória kiesés (“ködös agy”)
  • izületi fájdalom
  • mellkasi fájdalom

Egyéb jellemző tünetek

  • depresszió
  • izom fájdalom 
  • fejfájás
  • szemfájdalom

Hosszútávú hatások, rehabilitáció 

A koronavírus a test több sejtjét is képes közvetlenül megfertőzni, ez pedig túlzott immunreakciót válthat ki a szervezetből. A Bergamo melletti Istituto Clinico Quarenghi di San Pellegrinóban már tavaly áprilisban külön részleget nyitottak a COVID-19 miatt intenzív osztályra került betegek rahabilitációjára. Az osztályt vezető Dr. Daniele Bosone és kollégái kidolgoztak egy protokollt e betegek kezelésére, amelyben tüdőgyógyászok, kardiológusok és neurológusok mellett gyógytornászok, pszichológusok, dietetikusok vettek részt. 

“Első lépésként a betegeket fokozatosan leválasztották az oxigénnel való lélegeztetésről és visszaállították az önálló lélegzést; a második szakaszban a hosszú ágyban fekvés miatt meggyengült fizikai erőnlétet állították helyre az izomrendszer erősítésével, és végül a keringési-légzési funkciók rehabilitációjával zárul a terápia.” – ismertette a komplex folyamatot Dr. Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász, somnologus, légzésrehabilitátor. 

JELETKEZZEN POST COVID DIGANOSZTIKÁRA MÉG MA!

*Olasz kutatás, amerikai kutatás, francia kutatás