Interjú Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, somnológus főorvossal

A koronavírus alapjaiban változtatta meg nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek életét is. Egyre több helyzetben kell nekik is hivatalos eredmény, hatósági teszt.  De mi a teendő ilyenkor? Milyen intézményt keressen fel a szülő, kihez forduljon és hogyan történik a tesztelés kiskorú gyermekeknél? Cikkünkben összefoglaljuk, hogy az InspiroMed Légzés és Alvásklinikán hogyan történik gyakorlatban a gyermekek koronavírus tesztelése.

Milyen esetekben szükséges gyermekeknek a hatósági PCR teszt?

Az óvodák és iskolák számára egy új eljárásrendi szabály lépett érvénybe, ezek alapján közösségbe kizárólag akkor mehet vissza egy gyerek betegség után, ha orvosi igazolása, vagy negatív PCR teszt eredménye van.  Abban az esetben is hatósági PCR tesztre van szükség, ha a gyermek külföldre utazik, vagy onnan tér vissza. Ezen kívül sok hazai egészségügyi intézmény kér orvosi beavatkozások előtt negatív koronavírus tesztet. Valamint érdemes idősebb rokonok, nagyszülők látogatása előtt is tesztet végezni.

Koronavírus teszt gyerekeknek – milyen előkészületekre lesz szükség?

PCR mintavétel előtt nagyon fontos, hogy betartsuk azt a pár szabályt, ami nélkül nincs tesztelés. „Teszt során a mintavétel orr-garatnyálkahártyából történik, így minden olyan dolgot kerülni kell a teszt előtti legalább 3-4 órában, ami ezt a területet befolyásolná – hangsúlyozza Dr. Várdi Katalin orvosigazgató, tüdőgyógyász főorvos. „A gyerekeknek nehéz megérteni, hogy miért nem ehetnek, ihatnak hosszú órákon keresztül, ezért nekik, kora reggeli időpontokat különítettünk el, hogy ébredés után szinte azonnal megtörténhessen a tesztelés.”

Mintavétel előtt az alábbi tevékenységek tiltottak:

  • étkezés
  • folyadék bevitel
  • fogmosás
  • rágózás
  • cukorka szopogatás

A teszt elvégzésének folyamata

A szükséges adminisztrációt és személyazonosítást követően a beteg koordinátor a mintavételi helyiségbe kíséri a gyermeket és az egyik szülőt. A szoba tágas, világos, barátságos, és csak a legszükségesebb orvosi eszközökkel van berendezve. Amennyiben a gyermek igényli a mintavétel történhet a szülő ölében ülve. A mintavételt végző asszisztens minden esetben játékos formában mutatja be a tesztelés menetét a gyermeknek, lehetőséget biztosítva, hogy az eljárásban használt eszközöket (pl: pálcika) is megismerje a kis páciens.

Vizsgálati eljárás, a mintavétel menete. Forrás: Standard Q Covid-19 Ag Test, SD BIOSENSOR

Mi történik a teszt után, mikor lesz eredmény?

A mintavételt követően minden esetben biztosítunk vizet, valamint a gyermekek egészséges falatokat is kapnak, amelyet helyben elfogyaszthatnak. A teszt eredménye a vizsgálatot követő 36-48 órán belül e-mailen érkezik a szülők által megadott címre. Amennyiben szükséges külön orvosi igazolást is kiállítunk, illetve utazáshoz, határátlépéshez szükséges dokumentációt több nyelven is, ezt minden esetben előre jelezzék.

Hogyan lehet időpontot foglalni?

A könnyebb adminisztráció és gyorsabb ügyintézés miatt online foglalási rendszert alakítottunk ki, amelyen keresztül bármikor, várakozás nélkül, rövid határidővel foglalhat tesztelési időpontot gyermeke számára.