Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a védettséget igazoló okmány bevezetéséről szóló kormányrendeletből.

A rendelet teljes egészében a Magyar Közlöny 21. számában olvasható, és pontosítja a védettséget igazoló háromféle lehetőséget.

Háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:

  1. ha valaki megkapta a védőoltást (az állam hivatalból kipostázza a kártyát), vagy
  2. ha igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen (az állam hivatalból kipostázza a kártyát), illetve
  3. ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton, vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

VÉDŐOLTÁS

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

IGAZOLTAN ÁTESETT A FERTŐZÉSEN

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

VÉLHETŐEN ÁTESETT A FERTŐZÉSEN 

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal (ELISA IgG teszt vénás vérből). Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, valamint a védettségi igazolvány kiállításnak díja is a kérvényezőt illeti, amelynek összege 3000 forint. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

IgG ellenanyag vizsgálat

Ellenanyag vizsgálat az Inspiromednél: COVID ELISA IgG teszt 

A szerológiai tesztek csoportjába tartozik, a szervezet védekezésének kimutatására alkalmas, megmutatja a vizsgált antitestek koncentrációját a vérben. A teszt elvégzéséhez vénás vérvétel szükséges, a vérmintát mikrobiológiai laboratóriumban elemzik. 

ELISA IgG antitest vizsgálat jelzést ad arról, hogy:

  • korábban történt-e fertőzés
  • oltás után megjelentek-e a specifikus antitestek
    • ebben az esetben javasolt az oltási dokumentációban írtak alapján a teljes védettség kialakulásának várható ideje után mintát venni (pl. a PFIZER / BIONTECH Comirnaty esetén a 2. oltás után minimum 7 nappal)

A vizsgálat nem alkalmazható a következő esetek megválaszolására:

  • Aktuális fertőzőképesség meghatározása – ehhez orrgarat mintából vett PCR–vizsgálat vagy antigén gyorsteszt szükséges!
  • Önmagában a védettség igazolására – a teszt a megjelenő antitestek mennyiségére ad információt, ami nem egyenesen arányos a védettséggel. Azt jelzi, hogy létrejött immunválasz, ami biztosan segít a védekezésben egy fertőzés esetén. 

Eredmény: 1-3 munkanapon belül elektronikusan kerül kézbesítésre a bejetkezéskor megadott e-mail címre.

A vizsgálat díja 10.000 Ft