Önnel is előfordult már, hogy szinte elállt a lélegzete? Bár a kifejezés a legtöbbször nem szó szerint értendő, mégis vannak olyan esetek, amikor ez fizikailag ténylegesen is megtörténhet, mégpedig akkor, amikor a legtehetetlenebbek vagyuk ellene, alvás közben.

Az alvási apnoé egy olyan, igen súlyos alvászavar, ami alvás közbeni rendszeres légzéskimaradással jár. Az elnevezés szó szerinti görög jelentése is sokat mond: légvétel nélkülit jelent. Amennyiben mondták már Önnek, hogy hangosan horkol, gyakran fáradtan ébred fel, esetleg rendszeresen tapasztal napközbeni álmosságot, akkor lehetséges, hogy Ön is ezzel a problémával küzd. De mit lehet tenni ellene, ha lehet valamit egyáltalán? Mennyire kell komolyan venni a helyzetet?

Az alvási apnoé két formája

A jelenségnek két formája létezik, az egyik az ún. obstruktív alvási apnoé, amelyet a torok izmainak ellazulása és a légzőizmok betegségei hozhatnak létre. A felső légút ilyenkor beszűkül vagy összezáródik, ami miatt a légzőizmok mozgása felborul, hiszen a szervezet erővel próbálja működésre bírni a lezárt légutakat. A légzéskiamaradás után végül rövid felriadás állítja vissza az ébrenléti izomtónust, a levegő pedig hangos horkantás közben jut be a tüdőbe. Súlyosabb esetekben egy alvási periódus alatt ez a ciklus 300-400-szor is lejátszódhat.

Az alvás alatti légzéskimaradás másik típusa a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Bizonyos esetekben kialakulhat azonban az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke is, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélhetünk.

Árulkodó tünetek

Bármelyik típusról legyen is azonban szó, néhány jellegzetes dolog közös bennük, ezek pedig a következők:

• rossz alvás

• alvás során időszakosan kialakuló légzésmegállás

• reggeli fejfájás

• hangos horkolás (inkább az obstruktívra jellemző)

• hirtelen légszomjra való felébredés (inkább a centrálisra jellemző)

• száraz szájjal illetve torokfájással való ébredés

• fokozott napközbeni fáradtság, álmosság

Nem szabad félvállról venni

Az obstruktív alvási apnoé a stroke kialakulásában komoly rizikófaktornak számít, de számos egyéb betegség esetében is (pl. szívritmuszavar, diabetes mellitus, reflux betegség, COPD) súlyosbító tényezőként szerepel. Ezért nagyon is fontos, hogy a fenti tünetek valamelyikét, netán a többségét tapasztalva szakemberhez forduljunk. Fontos a fent említett társbetegségek lehetőségének kivizsgálása és
kezeléseiknek áttekintése, esetenként pedig a légutak összeesésének megakadályozása lélegeztetőgép segítségével.

A centrális alvási apnoé általában következményként lép fel szívbetegségekben, központi idegrendszeri kórképekben, krónikus légzési elégtelenségben, izom- és izomsorvadásos betegségekben, de a mellkasfal deformitásaival járó betegségek részjelenségeként is jelentkezhet. Ebben az esetben is a személyre szóló lélegeztetés oldhatja meg a problémát.

Nem szabad elfelejtenünk ugyanakkor, hogy napjainkban a fejlett orvostechnológiai eszközöknek, az innovatív szemléletnek és az alvásmedicina fejlődésének hála az
alvás alatti légzészavarok ma már azon betegségek közé sorolhatók, amelyeknek a kezelése megoldottnak tekinthető. A kutatások mára már inkább a kezelés egyszerűsítését tűzték ki célul. Ha Önnek vagy ismerősének gyaníthatóan alvási
apnoéval kapcsolatbahozható tünetei vannak, figyelmébe ajánljuk az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika szolgáltatásait. Professzionális szakmai háttérrel és személyre szabott orvoslással várjuk!

Felhasznált források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/221/mi-az-alvasi-apnoe

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/alvasi_apnoe/1092