Kinek, mikor és miért ajánlott elvégezni a tesztet?

Mostanában egyre gyakrabban, egyre szélesebb körben alkalmazzák az „antigén gyorsteszteket”. De mit is jelent ez? Mi az antigén, mitől gyors a teszt, és mit vizsgál? Az alábbi bejegyzésben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy koronavírus teszttípus választás előtt megfelelő döntést tudjon hozni.

Mit vizsgál az antigén gyorsteszt?

A koronavírus (Covid-19) kimutatása kétféle módon történhet, az egyik, amikor a vírus jelenlétét mutatjuk ki, a másik, amikor a szervezet fertőzésére adott reakcióját vizsgáljuk. Az antigén gyorsteszt az előbbi csoportba tartozik, tehát direkt víruskimutatáson alapuló diagnosztikai eljárás.

Tapasztalat hiányában korábban számos kérdés merült fel a teszt-típus alkalmazásával kapcsolatban, mára azonban rengeteg kutatás – köztük a SOTE által végzett, nagy volumenű hazai kutatás is – igazolta az antigén tesztek megbízhatóságát és hatékonyságát. A kiváló tapasztalatok alapján egyre több kórházban és már a mentőszolgálatnál is alkalmazzák, a hatóságok egyes járványügyi intézkedéseket az antigén tesztekre is kiterjesztettek.

tesztkazetta
Antigén gyorteszt

Antigén és antitest, mi a különbség?

Továbbra is sokszor tévesztik össze a két eljárást. Az antigén egy olyan anyag, amely immunválaszt vált ki a szervezetben. Az antitest ellenanyag, amelyet a vérben fehérvérsejtek sejtek termelnek egy adott antigénre válaszul. Az antigén olyan − jellemzően fehérjetermészetű − anyag, (pl. baktérium vagy vírus), amit az immunrendszer idegenként azonosít, és emiatt védekezési reakciót, immunválaszt indít ellene. Az immunválasz során a szervezet antitesteket termel, hogy a káros anyagot elpusztítsa.

Antigén gyorsteszt eljárás során az orr- és torok nyálkahártyájából vett mintából mutatjuk ki a vírus antigén (a vírusra jellemző fehérjéje) jelenlétét, vagyis az aktuális fertőzést képes igazolni. Az antitestek vizsgálatából elsődlegesen az átesettség mutatható ki, a vírus jelenlétének kimutatására korlátozottan alkalmas.

Mikor érdemes az antigén gyorstesztet elvégezni?

A teszt már a fertőzés első napjaiban is hatékonyan mutatja ki a vírus nyálkahártyához kötődő fehérje részecskéit (antigéneket). Ilyen gyorstesztek pl. influenza vírus kimutatására is léteznek. Már 2-3 nappal a megfertőződés után kimutatja a vírus jelenlétét, mivel vírus szaporodásával és jelenlétével kapcsolatos fehérje (kapszid) burkokat detektálja.

Abban az esetben javasolt ilyen tesztet elvégezni, ha felső légúti tünetek esetén, vagy akár annak hiányában kontakt fertőzött személlyel való találkozást követően az akut fertőzést, vagy tünetmentesen a gyógyult állapotot kívánjuk gyors vizsgálattal igazolni, illetve más, korábban végzett vizsgálatok megerősítésére van szükség.

Javasolt továbbá akkor is elvégezni, ha idős rokonunkat rizikómentesen szeretnénk meglátogatni, illetve elkerülhetetlen személyes kontaktust igénylő értekezletek előtt is ezt a tesztet javasoljuk.

Választási segédlet

Kinek ajánlott az antigén gyorsteszt?

  • COVID-19 pozitív személlyel történt találkozás (kontakt) esetén, a megfertőződés tényének ellenőrzésére
  • koronavírusra jellemző-, vagy gyanús tünetek esetén
  • felelősségteljes felszabadítás esetén, akkor ha járványügyi intézkedés nem szükséges
  • tárgyalások, meetingek, előadások előtt, ahol a személyes kontaktus nem elkerülhető
  • iskolában, óvodákban tanárok rendszeres szűrésére
  • sportolók rendszeres szűrésére
  • karácsonyi családi rendezvények és munkahelyi partik előtt


Hogyan történik a mintavétel?

A vizsgálat során szakképzett személy veszi a mintát és értékeli ki az eredményét. A steril mintavevő pálcával történő kenetvétel után, a mintát egy puffer oldalt segítségével juttatjuk az eszközre. Az eljárás során az orr- és torok nyálkahártyájából vett mintából, nagy biztonsággal tudjuk kimutatni a vírus antigén (vírus specifikus fehérje) jelenlétét, igazolva ezzel magát a szervezetben jelen lévő fertőzést. A mintavételt követő 15-30 percen belül értékelhető.

antigén gyorsteszt mintavétel
Gyors antigén teszt mintavételi eljárás

Kíváncsi a többi teszttípusra is? Ha igen, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, illetve böngéssze át kapcsolódó oldalunkat: https://inspiromed.hu/megbizhato-covid-19-tesztek/