Hatályba lépett a Kormány 282/2020. (VI. 17.) rendelete a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről, egyúttal Magyarország egész területére készültséget vezetett be, melynek szükségességét 3 havonta felülvizsgálja. Azaz: megszűnt a karantén, korlátozások nélkül vásárolhatunk és utazhatunk Európán belül. Hozzáférhető lesz minden egészségügyi ellátás, mehetünk étterembe, strandra, fürdőkbe, 500 főnél nem nagyobb rendezvényekkel újjáéled a kulturális élet, lesznek kiállítások, konferenciák, sportesemények, nyári táborok. Minden úgy lesz mint a járvány előtt?

Azért nem. Nézzük részletesen!

Mit szabad és mit nem?

 • Sokan várták ezt az intézkedést: megszűnt a 65 év felettiek vásárlási idősávja. A nyitvatartási időben mindenki tetszés szerint mehet vásárolni bármely üzletbe, piacra, az üzletek nyitvatartási ideje is jellemzően visszaállt a járvány előtti rendre.
 • A biztonsági szabályok betartása mellett szabadon látogathatóak a járóbeteg szakrendelések, a fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények és valamennyi szociális intézmény. A szakrendeléseket a legtöbb esetben – a sürgős esetek kivételével – továbbra is előzetes időpont egyeztetés alapján lehet igénybe venni. Nem kötelező már koronavírus tesztet készíttetni egy-egy beavatkozás, vagy vizsgálat előtt, de a magán egészségügyi szolgáltatók, saját hatáskörben írhatnak elő szigorúbb szabályokat. Továbbra sem látogathatóak az egészségügyi intézmények koronavírus fertőzött betegek ellátásában érintett szervezeti egységei, illetőleg a kórházi ellátást igénylő koronavírusos betegek.
  A COVID-19 fertőzött, de ellátást nem igénylő betegek számára továbbra is kötelező a 14 napos házi, hatósági karantén.
 • Nagyon jó hír, hogy továbbra is lehetőség lesz az e-recepteket telefonos konzultáció alapján felírni, illetve könnyített szabályok (a beteg TAJ száma és a kiváltó személy azonosítása) mellett kiváltani. Hatalmas előrelépés emellett, hogy első ízben került jogszabályban rögzítésre a telemedicina intézménye.
 • Magyar állampolgárok ellenőrzés és korlátozások nélkül utazhatnak Európa több országába és hazatérést követően sem kell hatósági karanténba vonulniuk. Ausztria, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia után már nem vár ránk a 14 napos kötelező karantén, amikor hazatérünk a nyaralásból. Ugyanakkor egyelőre még nem az összes uniós országba utazhatunk be szabadon, korlátozások nélkül, például Spanyolország várhatóan csak a napokban nyitja meg a határait, a Nagy-Britanniába érkezőkre pedig továbbra is kéthetes karantén vár. Az EU-n kívüli országok esetében pedig továbbra is érvényben maradnak a szigorúbb rendelkezések.
 • Külföldi állampolgárok az Európai Unió és az EGT (Európai Gazdasági Térség) országaiból, valamint Liechtensteinből, Svájcból, Norvégiából és Izlandról szintén korlátozások nélkül léphetnek be Magyarország területére. Más országokból – így pl. Nagy-Brittanniából – azonban továbbra is csak külön engedéllyel, indokolt esetben, 14 napos karantén-kötelezettség mellett érkezhetnek hazánkba és ez a rendelkezés vonatkozik ezen országok állampolgárainak magyar állampolgárságú rokonaira is.
 • Az éttermek, vendéglátóhelyek és szálláshelyek kizárólag egészséges (koronavírus tüneteket nem mutató) vendégeket korlátozások nélkül fogadhatnak, de kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a higiénés körülményekre, rendszeres fertőtlenítő takarítást kell végezniük, különösen a kézzel sokszor érintett felületeken, új vendég érkezése előtt pedig mindenre kiterjedően. A hulladékot zártan kell gyűjteni és tárolni, rendszeresen el kell szállíttatni. A takarító személyzet számára védőöltözet biztosítása szükséges, a vendégekkel kapcsolatba kerülő munkatársak számára pedig kötelező a maszk viselése. A szolgáltatónak biztosítania kell a szappanos kézmosás, vagy vírusölő kézfertőtlenítés lehetőségét, a papírtörlő használatát, vendégként pedig nagy hangsúlyt kell fektetni a személyi higiéne betartására.
 • A munkahelyek vonatkozásában a Kormány már korábbi intézkedéseiben is lehetővé tette munkáltatók számára, hogy újraindítsák tevékenységüket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ részletes ajánlásokat fogalmazott meg, amelyben előnyben részesítette az otthoni munkavégzést, de a vállalatok saját maguk dönthetik el, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak, milyen szabályok mentén alakítják a munkavégzés rendjét.
 • Az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-től, Budapesten június 2-ától már visszaálltak a veszélyhelyzet előtti szokásos rendre és augusztus 31-ig, maximum 2 hétre zárhatnak be. Augusztus végéig a ideiglenesen maguk a munkáltatók is szervezhetnek kiscsoportos napközbeni felügyeletet dolgozóik 14 év alatti gyermekeinek.
 • Sok gyermek örömére, szintén korlátozások nélkül megtarthatóak lesznek mind a napközis, mind az ott alvós nyári táborok is.
 • Újra lehet rendezvényeket szervezni! A MaReSz (Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége) részletes kézikönyvet is készített a szervezők számára. Zenés-táncos események 500 fő létszámig tarthatóak zárt helyszínen, vagy szabadtéren egyaránt, sporteseményeket, céges eseményeket pedig létszámkorlát nélkül látogathatunk. A mozik, a színházak és a múzeumok is kinyithatnak, van ahova már a jövő hétre is válthatunk jegyeket, de bizonyára lesz több olyan hely, amely kivárja, hogy a pontosabb szabályozások is megszülessenek. A mozik a közelgő premierekhez igazodnak, a színházak nagyrészt várhatóan csak ősztől indulnak újra. Mivel a konferenciák, vásárok szervezése kicsivel több átfutást igényel, ilyen jellegű eseményekre valószínűleg csak hetek múlva, vagy inkább ősztől járhatunk majd.
  Nagy kérdés persze az is, hogy a kulturális programokra kiéhezett nézők érdeklődése, vagy óvatossága lesz nagyobb.

Milyen szabályok maradnak életben?

 • Az arcmaszk viselése továbbra is mindenki számára kötelező üzlethelyiségekben, tömegközlekedési eszközökön, illetve a szociális- és az egészségügyi intézményekben.
 • Csupán ajánlás ugyan, de mindenképpen érdemes betartani a rendszeres kézmosásra vonatkozó iránymutatásokat: fontos az alapos, rendszeres, gyakori és legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás, valamint a gyakori alkoholos (vírusölő hatású) kézfertőtlenítés!
 • Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés)
 • Továbbra is kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
 • Mivel tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, ezért fontos a közvetlen (szoros) kontaktusok számának csökkentése. Kerülni kell a csoportosulást, zsúfoltságot, sorban álláskor a feltorlódást, tartani kell egymástól a 1,5 méteres távolságot, előnyben kell részesíteni az érintésmentes fizetési megoldásokat. Az üzemeltetőknek, szervezőknek mindehhez biztosítaniuk kell a megfelelő körülményeket.

Legyünk továbbra is óvatosak!

Bár szerencsésen, aránylag kevés megbetegedés mellett „megúsztuk” a COVID-19 első hullámát, de nincs okunk azt feltételezni, hogy a nagyarányú átfertőzöttség által biztosított nyájimmunitás, vagy hatásos vakcina nélkül a koronavírus eltűnt az életünkből. A világ egyes területein éppen most tetőzik a járvány, több országban még ezt a fázist sem érte el a fertőzés. Azzal, hogy elindul az országok, kontinensek közötti utasforgalom, a vírus tovább terjedhet, illetve visszatérhet azokra a területekre is, ahol már szinte alig van új megbetegedés. Újra aggasztó hírek érkeznek Kínából, ahol újra az intézkedések szigorítására volt szükség az új fertőzöttek számának növekedése miatt.

A szakemberek figyelmeztetnek bennünket: a 3 hónap bezártságot követő kitörő szabadságérzet mellett, azért továbbra is legyünk óvatosak, tájékozódjunk folyamatosan hiteles forrásokból, biztonságunk érdekében tartsuk be az aktuális rendelkezéseket, az alapvető higiénés és társadalmi szabályokat, továbbra is vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!
.