Gyógytorna, légzőtorna, légzésrehabilitáció

A gyógytorna olyan konzervatív terápia, mely különféle betegségek, balesetek, műtétek következtében kialakult károsodások kezelését, illetve a kialakulásuk megelőzését, az izomerő-egyensúly megőrzését, valamint javítását, és az ízületek optimális terhelését biztosítja. Légzőtorna segítségével, a légzésrehabilitáció során javul az oxigénellátottság, csökkenthető a fájdalom, mobilizálható a váladék . Emellett elsődleges megelőzésként minden korosztály számára számos előnnyel szolgálhat, megfelelő fizikális kondíciót biztosíthat a fejlődésben, vagy az életminőség megőrzésében.

Jótékony hatások

Változatos módszerei és eszközei által segíti a panaszok (fájdalom, mozgáskorlátozottság, funkciókiesés) csökkentését, a mozgások minőségének javítását, a mozgás koordinációját. A gyógytorna az egész szervezetre kifejti jótékony hatásait. Kiemelkedő a mozgató, a légzési- és keringési szervrendszerre, illetve a mozgás által a pszichére kifejtett pozitív hatása.

Rehabilitáció

A gyógytorna a már kialakult betegségek tüneteinek gyógyítását, kezelését támogatja, ezáltal a rehabilitációban kiemelkedő szerepet tölt be. Légzésrehabilitáció során nélkülözhetetlen az állapot javítása, vagy az állapotromlás elkerülése érdekében, segít a fizikai- és mentális kondíció fejlesztésében. Emellett preventív tevékenységként segíti az egészségmegőrzést, a helyes mozgásminták elsajátítását, a mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai, pulmonológiai és egyéb betegségek kialakulásának megelőzését.

Légzőtorna

Légzésünk különböző tevékenységek és élethelyzetek során folyamatosan változik, ezáltal a szervezet oxigénellátottságát is befolyásolja. Légzési betegségben küzdőknél ez az aktivitás csökkenését és a légzőszervi tünetek felerősödését is jelentheti, ezáltal rontja az életminőséget. A légzési fizioterápia segítségével a légzési problémák csökkenthetők, a betegségek következményeként megjelenő váladék felszaporodása megelőzhető, illetve a kóros folyadékgyülem hatékonyan mobilizálható és eltávolítható.  A rendszeres gyógytorna emellett segít a mellkas mobilitásának megtartásában, illetve növelésében, a terhelhetőség fokozásában, a megfelelő izom- és légzésfunkció elérésében és a légzészavar következtében kialakuló tartáshibák megelőzésében, korrekciójában.

KATTINTSON és olvassa el a téma legfrissebb cikkét!
.