Napjainkban az egészségmegőrzés a koronavírus terjedésével párhuzamosan egyre nagyobb hangsúlyt kap. A járvánnyal szembeni prevenció egyik, és leghatékonyabb eszköze a tömegtől való távolmaradás, melyet a korlátozott szociális tevékenységek, a lehetőségek szerint megvalósított home-office, valamint a higiénés előírások betartása (rendszeres kézmosás, arcunk érintésének mellőzése, stb.) is segít. A gyógytorna minden időszakban hasznos, de szerepe a karantén idején jelentősen felértékelődik.

Az otthonmaradás egyben segíti a járvány terjedésének lassítását, de segíti saját egészségünk megőrzését is. Igen ám, de ez önmagában nem elegendő, hiszen az otthon eltöltött idő miatt, a csökkent fizikai aktivitás kedvezőtlenül hat egészségünkre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy otthonunkban is tudatosan együnk és tegyünk.
(Táplálkozással kapcsolatban erről már írtunk ITT!)

Miért fontos a mozgás?

A bezártság negatívan érinti mentális és fizikális állapotunkat is. A nehéz időszak szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, a fizikai inaktivitás pedig a mozgatószervrendszeren túl, a szív-és érrendszerre, az anyagcserére és az idegrendszerre is hatást gyakorol, ezáltal is hozzájárulva egy ördögi kör kialakulásához. Ezen hatások elkerülése miatt javasolt a rendszeres mozgás, a gyógytorna.

Állapotunkhoz mérten számos különböző testmozgási forma választható egészségünk megőrzése érdekében. Tüdő-és légúti betegségben szenvedők esetén, alapbetegségükre való tekintettel fokozott óvatosságra van szükség, azonban az aktivitás fenntartásának esetükben ugyanolyan nagy jelentősége van.

Hogyan valósítsuk meg?

Szűkebb életterünk és a szeszélyes időjárás ugyan korlátozzák a lehetőségeket, ám a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva is megvalósítható. Jó idő esetén, ha meg tudjuk tenni, hogy a tömeget elkerülve kimozduljunk az otthonunkból, egy rövidebb séta a természetben megfelelő alternatívát jelenthet a testi-lelki feltöltődésre. A járványhelyzet miatt viszont fontos, hogy egy otthoni rutint is kialakítsunk a testmozgásra. Ennek megtervezésekor érdemes figyelembe venni életkorunkat, aktuális állapotunkat, a testmozgást befolyásoló egyéb tényezőket és a terhelhetőségi szintünket. Mivel ez a mozgásprogram egészségünk megőrzését kívánja szolgálni, nem ajánlott a csúcsteljesítményre hajtani, fontos, hogy fokozatosan és helyesen felépítve végezzük a gyógytorna gyakorlatokat.

Mindenki tornázhat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen mozogjunk, de krónikus betegségek, idősebb kor, vagy gyengébb fizikai állapot esetén fokozott figyelmet kell fordítanunk a túlterhelés, az esetleges légúti-, vagy szívpanaszok és a sérülések elkerülésére. Ehhez gyógytornász által személyre szabott segítséget kaphatunk: az állapotnak megfelelően, egyénre tervezett gyakorlatok alkalmasak a teljes test átmozgatására és a légzésmechanika javítására.

Miben segít a gyógytornász?

A megfelelően felépített, rendszeres torna javítja általános fizikai állapotunkat, kedvező hatással van a keringésre és az anyagcserére, fejleszti ellenálló képességünket, Ez szinte elengedhetetlen annak érdekében, hogy szervezetünket kellően felkészítsük a koronavírus fertőzés elkerülésére, esetleges fertőzés esetén a betegség leküzdésére.

Online gyógytorna foglalkozások és konzultáció révén pedig mindez személyes találkozó nélkül is megvalósítható.

Gyógytorna szolgáltatásunkról bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Távgondozási és telemedicina szolgáltatásainkért kattintson IDE!
.