Dr. Várdi Katalin tanácsai obstruktív alvási apnoé betegek részére

Hetek óta mindenkit a koronavírus foglalkoztat. Az életünk megváltozott, izoláltan éljük életünket, tele kételyekkel és aggodalommal embertársaink, szeretteink és magunk miatt. Akinek már van valamilyen betegsége, valószínűleg még inkább. Nem is teljesen alaptalanul, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint az életkor mellett, a meglévő betegségek növelik leginkább a vírusfertőzés és a súlyosabb lefolyás kockázatát. Hazánkban jelenleg mintegy 100 ezer alvási apnoé betegségben szenvedő honfitársunk él, akiknek CPAP, vagy BiPAP (non-invazív) lélegeztetőgépet kell használniuk terápiájuk, a légsínterápia során.

Mekkora a kockázat?

Annak ellenére, hogy egyelőre kevés
megalapozott információ áll rendelkezésre, van néhány fontos tudnivaló, amelyekkel a CPAP, vagy BiPAP készüléket használóknak tisztában kell lenniük, hogy csökkentsék a saját kockázatukat.

Aggasztó, hogy a jelenlegi adatok szerint a
krónikus légzőszervi betegségek és az obstruktív alvási apnoe betegek esetében
magasabb a halálozási arány. A WHO szerint, míg krónikus betegség hiányában
mindössze 0,9%, az ilyen betegségekben szenvedők esetében 8% nem éli túl a
vírusfertőzést. Nehezíti a helyzetet, hogy az obstruktív alvási apnoé számos egyéb betegséggel hozható összefüggésbe, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a cukorbetegséggel, amely esetekben még súlyosabb a helyzet. Természetesen minden statisztikai adat esetében fontos tisztázni, hogy kizárólag a kórházban kezelt eseteken alapul.

Legkevésbé sem célunk, hogy pánikot keltsünk, de ahhoz, hogy kellően komolyan vegyük a problémát, fontos tisztában lennünk a tényekkel. Az obstruktív alvási apnoé (OSAS) betegek részéről sokkal nagyobb elővigyázatosságra, sokkal több óvintézkedésre van szükség!

Nézzük, mik ezek az óvintézkedések!

Fegyelmezett, rendszeres készülékhasználat

A megfelelő mennyiségű, minőségi alvás az
egyik legfontosabb tényező immunrendszerünk megerősítésében. Az OSAS betegek erre csak készülékhasználat mellett képesek, az állandó légnyomásáram biztosítja a számukra megszakítás nélküli mély alvást, időt adva a szervezetnek a
vírusokat pusztító T-sejtek és citokinek előállítására, a testi-lelki feltöltődésre.

Ezért most fontosabb, mint bármikor, hogy minden egyes nap, kivétel nélkül használjuk a CPAP készülékünket, amennyit csak tudjuk, de legalább 4 órát! Az esetleges félelmek miatt semmiképpen sem szabad abbahagyni a készülék használatát.

A CPAP készülékek tisztítása

A készülékek tisztítására és karbantartására most jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni!

Amennyiben aktuális, vagy rövid időn belül
esedékes lenne, kérjen mihamarabb
karbantartást
a forgalmazótól, szerviztől.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a gégecsöveket, a maszkokat és a párásító tartályt naponta meg kell tisztítani. A maszkot és a párásítót
áztassuk langyos szappanos vízbe legalább fél órára, majd mossuk le, öblítsük
át és teljesen szárítsuk ki őket. A gégecsövek belsejét ezen túlmenően csőtisztító kefével alaposan át kell dörzsölni, hogy megakadályozzuk a fertőzések lerakódását.  

A tisztítás történhet fertőtlenítő
törlőkendővel, vagy spray-vel is, bár az áztatás és lemosás alaposabban
eltávolítja a szennyeződéseket.

A leghatékonyabb tisztítási mód természetesen a speciális CPAP tisztító és fertőtlenítő berendezések használata, azonban ezek drága készülékek, kevesen rendelkeznek vele. Az ilyen berendezések ózon segítségével a vírusok és baktériumok több mint 99%-át távolítják el, rövid idő alatt, egyszerűen.

A CPAP eszközökben tartós, vagy cserélhető szűrők találhatók, amelyek egakadályozzák, hogy port, baktériumokat, vagy más szennyeződéseket lélegezzünk be. A szűrők cseréjére és tisztítására az eszköz gyártói előírásokat adnak meg. A mostani körülmények miatt azonban minden szűrőt rendszeresebben – akár naponta – kell az előírt eljárással, illetve virucid hatású fertőtlenítő spary-vel is javasolt tisztítani.

A maszkokat és a készüléket kizárólag egyedül használjuk, nem szabad másokkal megosztani, közösen használni.

Mit kell tennünk még?

A koronavírus ellen jelenleg hatásos
gyógyszer, vagy oltóanyag nem létezik és a megfelelő alvás önmagában még nem
elegendő a fertőzés elkerüléséhez, a
megelőzést kell minden lehetséges módon elősegíteni.

Minden eddig ismert óvintézkedést fokozottan tartsunk be!

A középsúlyos, vagy súlyos OSAS betegek
mindenképpen maradjanak otthon, lehetőség szerint egyáltalán ne mozduljanak ki. Még otthonunkban is fontos, hogy kezünket, környezetünket és a gyakran használt tárgyainkat rendszeresen
fertőtlenítsük. Kevésbé súlyos esetekben, vagy ha nem oldható meg, hogy otthon
maradjunk, feltétlenül viseljünk maszkot és kesztyűt és csak a legszükségesebb
esetben hagyjuk el otthonunkat.

Az életmódunkon, táplálkozásunkon is sok múlik, nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Testünket tudatosan kell táplálnunk, ezért étrendünket értékes tápanyagokból építsük fel, ügyeljünk a vitaminpótlásra. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, cukrokat. Igyunk sokat, lehetőleg cukrozatlan, citromos gyümölcsteát, vagy tiszta vizet. (Táplálkozási tanácsokat bővebben IDE KATTINTVA olvashat!)

Különösen fontos továbbá anyagcserénk, szívünk és idegrendszerünk miatt a rendszeres testmozgás. Fizikai aktivitásunk fenntartásában már egy kiadós séta is segít, de tornagyakorlatok segítségével javítani tudjuk a légzést és szerveink oxigénellátását. Ha tehetjük legyünk minél többet szabad levegőn, mozogjunk minden nap. (Gyógytornászaink további tanácsaiért kattintson IDE!)

Ez a nehéz időszak negatívan érinti fizikális állapotunk mellett a mentális egészségünket is: a bezártság és a félelem szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Törekednünk kell rá, hogy ezt mindenképpen elkerüljük, hiszen a stressz gátolja az immunrendszer megfelelő működését. Testmozgással, étkezéssel sokat tudunk javítani a helyzeten, de amennyiben úgy érzi, hogy szüksége van rá, feltétlenül konzultáljon egy mentálhigiénés szakemberrel, vagy pszichológussal.

Ha mégis megfertőződünk

Mindenek előtt őrizzük meg nyugalmunkat. Tudnunk kell, hogy az esetek 80%-ában a koronavírus betegség enyhe lefolyású, sőt sokan annyira enyhe tünetekkel esnek át rajta, hogy egészségügyi ellátásra, így diagnózisra sem kerül sor. Amennyiben megfelelően felkészültünk, tudjuk, hogy mikor mi a teendő, akkor magabiztosak lehetünk, mert jó esélyeink vannak a
vírussal szemben.

Fontos, hogy nagyon figyeljük magunkat, a
szervezetünk reakcióit, különösen ha szokatlan tüneteket észlelünk.
A koronavírus elsődleges tünetei a száraz
köhögés, a 38
֯C feletti láz és a nehézlégzés együttes megjelenése. Emellett más tünetekkel – akár gyomorpanasszal,
idegrendszeri tünetekkel, gyengeséggel, izomfájdalommal, torokfájással,
szaglás- és ízlelés-vesztéssel –
is jelentkezhet a vírus, így minden jelentős
állapotváltozásra figyeljünk.

Ha állapota rosszabbodik, haladéktalanul keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén segíteni fog Önnek és megteszi a szükséges lépéseket. Ha háziorvosával nem tudja felvenni a kapcsolatot, akkor hívja a 06 80 277 455, vagy 06 80 277 456 központi információs vonalat. Vírusfertőzés esetén célszerű családon belül, otthon izolálni magunkat, mivel a CPAP készülék elősegítheti a vírus terjedését. Segítséget jelenthet, amennyiben a párásítót időlegesen nem használjuk. Amennyiben úgy érezzük, hogy a CPAP használata miatt rosszabbodik az állapotunk, úgy néhány napra a használatát felfüggeszthetjük. Ezzel egyidejűleg fokozottan ügyeljünk az alváshigiénés körülményekre: ne fogyasszunk alkoholt, ne étkezzünk későn, este már ne használjunk infokommunikációs eszközöket, emeljük meg a fejünket alvás közben, rendszeres időben térjünk nyugovóra és szánjunk elégséges időt az alvásra. Az OSAS tünetek átmenetileg rosszabbodhatnak, de ha a légúti tünetek enyhülnek, és újra elkezdjük használni a készüléket ez rendeződni fog. Ha kórházi ellátásra kerül sor, CPAP készülékünket vigyük magunkkal és az orvosok utasításai szerint használjuk.

Az egyszerűbb használat érdekében, a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttük egy letölthető dokumentumban. Javasoljuk, hogy nyomtassa ki és tartsa keze ügyében!

.
Amennyiben további segítségre volna szüksége, IDE KATTINTVA tájékozódhat távgondozási szolgáltatásainkról!
.